Direction Sense Reasoning Problems

Google Advertisements

Alphabet Series Shadow Problems

Direction Sense Test Tricks and Shortcuts

Distance and direction is the measurement of position of an object or thing with respected to another one. All Directions questions are based on two principles Distance and Direction. There are four main directions - East, West, North & South and four cardinal directions - North-East (N-E), North-West (N-W), South-East (S-E), and South-West (S-W) as shown below;

direction sense reasoning

The first point you need to remember is that each main direction change undergoes a 90° change in direction e.g. from North to West/East it will be 90° change. But the change between North and North-east is only 45°

direction sense trick

What is Direction?

Direction is a measurement of position of one thing with respected to another thing.

What is Displament?

Displacement is the measurement of shortest distance between initial and the final point.

Main Direction

There are four type of directions, viz. East West North and South. Sun rises in the East. Just opposite of East is West and South is in the opposite to North.

Cardinal Directions

A direction between two main directions is called cardinal direction. Clearly, there are four cardinal directions They are.

  • N-E (North-East)
  • N-W (North-West)
  • S-E (South-East)and
  • S-W (South-West)
direction sense trick

Rotation of Angles

To solve angle movement questions. It is necessary to know about the rotations of angles which are given below;

  • For right direction movement (Clockwise)
  • For left direction movement (Anti-clockwise)

Left Turn Anti-clockwise direction

Right Turn Clockwise direction

rotation of angle

Question 1. One morning Udai and Vishal were talking to each other face to face at a crossing. If Vishal's shadow was exactly to the left of Udai, which direction was Udai facing?

  • (A) East
  • (B) West
  • (C) North
  • (D) South

Answer: (C) North

Question 2. Rahul put his timepiece on the table in such a way that at 6 P.M. hour hand points to North. In which direction the minute hand will point at 9.15 P.M. ?

  • (A) South-East
  • (B) South
  • (C) North
  • (D) West

Answer: (D) West

Question 3. If South-East becomes North, North-East becomes West and so on. What will West become?

  • (A) North-East
  • (B) North-West
  • (C) South-East
  • (D) South-West

Answer: (C) South-East

Question 4. A man walks 5 km toward south and then turns to the right. After walking 3 km he turns to the left and walks 4 km. And then he goes back 10 km straight. Now in which direction is he from the starting place ?

  • (A) South-East
  • (B) North-West
  • (C) South
  • (D) West

Answer: (B) North-West

Question 5. Hitesh walks 8 km towards East and then walks 13 km back, then she turns left and walks 4 km; then walks 5 km after turning left; she turns left again and walks 3 km. How far is she from the starting point ?

  • (A) 3 km
  • (B) 2 km
  • (C) 1 km
  • (D) 6 km

Answer: (C) 1 km

Question 6. From his house, Ram went 15 kms to the north. Then he turns west and covered 20 km. Then he turned south and covered 5 km. Finally turning to east, he covered 25 km. In which direction is he from his house?

  • (A) north west
  • (B) north east
  • (C) south east
  • (D) south west

Answer: (B) north east

Question 7. One day Gaurav Rawat left home and walked 5 km northwards, turned right and walked for 10km and turned left and walked 5 km more and finally turned left and walked 10km. How many kilometres will he have to walk to reach his home straight?

  • (A) 15 km
  • (B) 10 km
  • (C) 25 km
  • (D) 5 km

Answer: (B) 10 km

Question 8. From his house, Rahul went 25 km to north. Then he turned towards west and covered 15 km. Then he turned south and covered 10 km. Finally, turning to east, he covered 15 km. In which direction is he from his house?

  • (A) East
  • (B) West
  • (C) North
  • (D) South

Answer: (C) North

Question 9. After walking 10 m, Shankar turned left and covered a distance of 6 m, then turned right and covered a distance of 20 m. In the end, he was moving towards the south. From which direction did Shankar start his journey?

  • (A) East
  • (B) West
  • (C) North
  • (D) South

Answer: (C) North

Question 10. Satish starts from his house and takes two right turns and then one left turn. Now he is moving towards south. In which direction Satish started from his house?

  • (A) East
  • (B) West
  • (C) North
  • (D) South

Answer: (A) East

Question 11. Sobha was facing East. She walked 20 metres. Turning left she moved 15 metres and then turning right moved 25 metres. Finally, she turned right and moved 15 metres more. How far is she from her starting point

  • (A) 25 meters
  • (B) 35 meters
  • (C) 40 meters
  • (D) 15 meters

Answer: (C) 40 meters

Question 12. Anuj started walking positioning his back towards the sun. After sometime, he turned left, then turned right and then towards the left again. In which direction is he going now?

  • (A) East or West
  • (B) North or West
  • (C) North or south
  • (D) South or West

Answer: (C) North or south


Alphabet Series Shadow Problems

Google Advertisements

Buy This Ad Space @$50 per Month, Ad Size 600X200 Contact on: hitesh.xc@gmail.com or 8076671483

Pure VPN Privide Lowest Price VPN Just @ $1.65. Per Month with Non Detected IP Lowest Price Non Detected IP VPN

Magenet is best Adsense Alternative here we earn $2 for single link, Here we get links ads. Magenet

Cloud computing is the on demand availability of computer system resources, especially data storage and computing power, without direct active management by the user. Cloud Computing Tutorial

College Projects Related to Java, AWT, C Projects for College, C++ Projects for College, Android Projects. Download Java C C++ Projects

Download Projects

Adsense Advertisements


Buy This ads Space 8076671483

Buy This Ad Space @$120 per Month, Ad Size 300X600 Contact on: hitesh.xc@gmail.com or 8076671483 Try this Keyword C++ Programs