Essential Reasoning

Advertisements

Verbal Classification Problem Number Series

Essential Reasoning Problem Tips and Tricks

This type of reasoning question has an underlined word followed by four words. You have to select one word that is the necessary part of the underlined word.

essential problem tips and tricks

In this types of questions each question has an underlined word followed by four answer choices. You will choose the word that is a necessary part of the underlined word.
Essential Part is one of the important topic in reasoning section. In Essential Part questions, each question contains a word followed by answer choices. It is important to choose the word that is a necessary part of the word given in the question.

(1) Book

  • (A) Education
  • (B) Pictures
  • (C) Pages
  • (D) Knowledge

Answer: (C) Pages

Explanation: A book cannot exist without pages.

(2) Writing

  • (A) Author
  • (B) Novel
  • (C) Skills
  • (D) Pen

Answer: (D) pen

(3) pain

  • (A) cut
  • (B) nuisance
  • (C) burn
  • (D) hurt

Answer: (D) hurt

Explanation: Pain is suffering or hurt,so choice d is the essential element. Without hurt,there is no pain. A cut (choice a) or a burn ((choice c) may cause pain,but so do many other types of injury. A nuisance (choice b) is an annoyance that may or may not cause pain.Pain is suffering or hurt,so choice d is the essential element. Without hurt,there is no pain. A cut (choice a) or a burn ((choice c) may cause pain,but so do many other types of injury. A nuisance (choice b) is an annoyance that may or may not cause pain.

(4) Shoe

  • (A) sole
  • (B) laces
  • (C) leather
  • (D) walking

Answer: (A) sole

Explanation: All shoes have a sole of some sort.Not all shoes are made of leather ((choice c); nor do they all have laces (choice b).Walking (choice d) is not essential to a shoe.

(5) language

  • (A) Education
  • (B) Pictures
  • (C) Pages
  • (D) Knowledge

Answer: (C) pages

Explanation: A book cannot exist without pages.

(6) language

  • (A) tongue
  • (B) writing
  • (C) slang
  • (D) words

Answer: (D) words

Explanation: Words are a necessary part of language. Slang is not necessary to language ((choice c). Not all languages are written (choice b).Words do not have to be spoken in order to be part of a language (choice a).

(7) desert

  • (A) cactus
  • (B) oasis
  • (C) arid
  • (D) flat

Answer: (C) arid

Explanation: A desert is an arid tract of land. Not all deserts are flat (choice d). Not all deserts have cacti or oases (choices a and b).

(8) swimming

  • (A) pool
  • (B) bathing suit
  • (C) water
  • (D) life jacket

Answer: (C) Water

(9) lightning

  • (A) electricity
  • (B) thunder
  • (C) brightness
  • (D) rain

Answer: (A) electricity

Explanation: Lightning is produced from a discharge of electricity, so electricity is essential. Thunder and rain are not essential to the production of lightning (choices b and d). Brightness may be a byproduct of lightning, but it is not essential (choice c).

(10) Guitar

  • (A) band
  • (B) teacher
  • (C) song
  • (D) strings

Answer: (D) strings

Explanation: A guitar does not exist without strings, so strings are an essential part of a guitar. A band is not necessary to a guitar (choice a). Guitar playing can be learned without a teacher (choice b). Songs are by products of a guitar (choice c).

(11) school

  • (A) student
  • (B) test
  • (C) report card
  • (D) learning

Answer: (A) student

Explanation: Without students, a school cannot exist; therefore, students are the essential part of schools. The other choices may be related, but they are not essential

(12) harvest

  • (A) autumn
  • (B) stockpile
  • (C) crop
  • (D) tractor

Answer: (C) crop

Explanation: To harvest something, one must have a crop, which is the essential element for this item. Autumn (choice a) is not the only time crops are harvested. There may not be enough of a crop to stockpile (choice b), and you can harvest crops without a tractor (choice c).

(13) culture

  • (A) civility
  • (B) agriculture
  • (C) customs
  • (D) education

Answer: (C) customs

Explanation: A culture is the behavior pattern of a particular population, so customs are the essential element. A culture may or may not be civil or educated (choices a and b). A culture may be an agricultural society (choice c), but this is not the essential element.

(14) knowledge

  • (A) school
  • (B) teacher
  • (C) textbook
  • (D) learning

Answer: (D) learning

Explanation: Knowledge is understanding gained through experience or study, so learning is the essential element. A school (choice a) is not necessary for learning or knowledge to take place, nor is a teacher or a textbook (choices b and c).

(15) facsimile

  • (A) picture
  • (B) image
  • (C) mimeograph
  • (D) copier

Answer: (B) Images

Explanation: A facsimile must involve an image of some sort. The image or facsimile need not, however, be a picture (choice a). A mimeograph and a copier machine (choices c and d) are just a two of the ways that images may be produced, so they do not qualify as the essential element for this item.

(16) purchase

  • (A) trade
  • (B) money
  • (C) bank
  • (D) acquisition

Answer: (D) acquisition

Explanation: A purchase is an acquisition of something. A purchase may be made by trade (choice a) or with money (choice b), so those are not essential elements. A bank (choice c) may or may not be involved in a purchase.


Verbal Classification Problem Number Series

Advertisements

Buy This Ad Space @$20 per Month, Ad Size 600X200 Contact on: hitesh.xc@gmail.com or 8076671483

Pure VPN Privide Lowest Price VPN Just @ $1.65. Per Month with Non Detected IP Lowest Price Non Detected IP VPN

Magenet is best Adsense Alternative here we earn $2 for single link, Here we get links ads. Magenet

Download Projects

Advertisements


Buy Websites 9999595223

Buy Fresh and Payment Receive Media.net Account with Website. Contact on: hitesh.xc@gmail.com or 9999595223 Try this Keyword C++ Programs