Train Problem

Google Advertisements

Prev Tutorial Next Tutorial

Aptitude on Train Problem

Speed: Speed is defined as the distance covered by an object in unit time.

Importation Rules for Train Problem

  • When two trains are moving in opposite directions, then relative speed will be the addition of their individual speeds.
  • When two trains are moving in same direction, then relative speed will be the subtraction of their individual speeds.
  • When a train passes through a pole or person standing, net distance traveled to pass is the length of the train
  • On passing a platform by a certain train the net distance traveled is the sum of length of train and the length of platform both.

Two Train Moving in Opposite Direction Problem

When two trains are moving in opposite directions, then relative speed will be the addition of their individual speeds.

Example Two trains 125 m and 100 m in length respectively are running in opposite directions, one at the rate of 50 km / hr and the other at the rate of 40 km /hr. At what time they will clear each other from the moment they meet ?

Solution

Relative speed of trains = (50 + 40) km/hr = [90 * ( 5 / 18 )] = 25 m/sec
 
Total length to be traveled = 125 + 100 = 225 m 

Time Taken = (225/25) = 9 sec

Example A train 125 m in length, moves at a speed of 82 km / hr , In what time the train will cross a boy who is walking at 8 km / hr in opposite direction ?

Solution

Relative speed = 82+8 = 90 km / hr = [ 90 * ( 5 / 18 )] = 25 m / sec 

Time Taken = (125/25) = 5 sec

Train and Pole or Man Problem

When a train passes through a pole or person standing, net distance traveled to pass is the length of the train.

Example A train 120 m long is running at the speed of 54 km /hr. Find the time taken it to pass a man standing near the railway track.

Solution

speed of train = [54 * ( 5 / 18 ) ] = 15 m / sec 
 
length of train = 120 m , So required time:
 
Time taken = (120/15) = 8 sec

Train and Platform Rule

On passing a platform by a certain train the net distance traveled is the sum of length of train and the length of platform both.

Example A train is moving at a speed of 54 km / hr. If the length of the train is 100 meters, how long will it take to cross a railway platform 110 meters long ?

Solution

speed of train = [54 * ( 5 / 18 ) ] = 15 m / sec 
 
Distance covered in passing the platform = 100 + 110 = 210 m

Time Taken = (210/15) = 14 sec

Two Train moving in Same Direction Problem

When two trains are moving in same direction, then relative speed will be the subtraction of their individual speeds.

Example Two trains 110 m and 100 m in length respectively are running in same directions, one at the rate of 100 km / hr and the other at the rate of 64 km / hr. At what time faster train will clear other train from the moment they meet ?

Solution

Since trains are running in same direction, 
so relative speed = 100-64 = 36 km/hr = [ 36 * ( 5 / 18 )] = 10 m/sec 
 
Total length to be traveled = 110 + 100 = 210 m 

Time Taken = (210/10) = 21 sec

Example A train passes a standing pole on the platform in 5 seconds and passes the platform completely in 20 seconds. If the length of the platform is 225 meters. Then find the length of the train ?

Solution

 Let the length of the train is x meter  
 
So speed of train =( x / 5 ) m / sec 
 
Also speed of train = ( 225 + x ) / 20   m/sec 

x/5 = 225+x/20 

x=75m

Example Two trains of length 115 m and 110 m respectively run on parallel rails. When running in the same direction the faster train passes the slower one in 25 seconds, but when they are running in opposite directions with the same speeds as earlier, they pass each other in 5 seconds. Find the speed of each train ?

Solution

Let the speed of trains be x m/sec and y m/sec e-respectively.  
 
When they move in same direction their relative speed is : x - y  
 
When they moves in opposite direction their relative speed is : x + y  

x-y = (115+110)/25

x+y = (115+110)/5

On solving two equations x=27 m/s and y=18 m/sec

Prev Tutorial Next Tutorial

Google Advertisements

We have more than 5 Groups which have 500000+ Members and some Pages have more than 100000+ members. If you want to post your article on our website/FB Group/FB Page please contact on [email protected] or 8076671483

Buy This Ad Space @$50 per Month, Ad Size 600X200 Contact on: [email protected] or 8076671483

Path variable is set for providing path for all Java tools like java, javac, javap, javah, jar, appletviewer which are used in java programming. All these tools are available in bin folders so we set path upto bin folders.

Classpath variable is set for providing a path for predefined Java classes which is used in our application. All classes are available in lib/rt.jar so we set classpath upto lib/rt.jar.

Cloud computing is the on demand availability of computer system resources, especially data storage and computing power, without direct active management by the user.

College Projects Related to Java, AWT, C Projects for College, C++ Projects for College, Android Projects.

Download Projects

Adsense Advertisements


Buy This ads Space 8076671483

Buy This Ad Space @$120 per Month, Ad Size 300X600 Contact on: [email protected] or 8076671483 Try this Keyword C++ Programs